Bolero Crowdfunding Blog

Blog

Daar komt die belastingbrief weer

Vakjes, codes, cijfers … We kennen allemaal de stress die ontstaat wanneer we onze belastingaangifte invullen. Daarenboven dikte de Vlaamse versie dit jaar verder aan tot maar liefst 843 codes. Wat het er niet makkelijker op maakt om je weg te vinden in het overwoekerende doolhof van fiscale regels. Niet verwonderlijk dus dat deze huzarentaak nogal snel onderaan eenieders to-dolijst wordt gezet. Bij Bolero Crowdfunding krijgen we rond deze periode dan ook geregeld de vraag van onze klanten wat ze voor crowdfunding nu juist op hun belastingaangifte moeten invullen.

Vak VII codes 1437/2437

Zoals je ongetwijfeld al wel weet, kan je bij Bolero Crowdfunding investeren in obligaties en achtergestelde obligaties van kmo’s en middelgrote ondernemingen. Ook dit jaar kan je een deel van de roerende voorheffing, die je betaalde op dividenden van bepaalde Belgische en buitenlandse aandelen, terugvorderen. Voor het inkomstenjaar 2022 (aanslagjaar 2023) is een eerste schijf van dividenden van 800 euro namelijk vrijgesteld, wat u een belastingvoordeel van maximum 240 euro kan opleveren.

Maar, deze recuperatie is enkel van toepassing op dividenden ontvangen uit aandelen of coöperatieve aandelen (zoals Ecopower of Cera) en niet op interesten ontvangen uit obligaties. Een aandeel kent geen vast rendement en de onderneming zelf kan ervoor kiezen om al dan niet een dividend uit te keren. Bij een obligatie is het rendement, met uitzondering van bepaalde gevallen, op voorhand reeds gekend en worden deze uitgekeerd als interest op het door jou uitgeleende bedrag wat het innen van belastingen makkelijker en overzichtelijker maakt. Kort samengevat kan je voor Bolero Crowdfunding dus niets ingeven op je belastingaangifte.

Wanneer krijg je je belastingen terug of moet je betalen?

Vanaf augustus 2023 worden, vanuit de overheid, de eerste aanslagbiljetten verstuurd. Wanneer je je aanslagbiljet in de bus ontvangt, krijg je de tijd om tot het einde van de tweede maand die daarop volgt je belastingen te betalen. De fiscus krijgt evenveel tijd om het saldo in jouw voordeel op je bankrekening terug te storten.

 

 

Meer info over je belastingaangifte kan je hier terugvinden >>