Bolero Crowdfunding Blog

Blog

Waarom kunnen beleggers via crowdfunding een hoger rendement halen?

De zoektocht van een belegger naar wat meer rendement op zijn zuurverdiende spaarcenten, verloopt niet altijd even makkelijk. Wanneer het traditionele spaarboekje niets meer opbrengt en ook de volatiele beurzen het geduld van de belegger op de proef stellen, gaan beleggers op zoek naar alternatieven.

En sinds enkele jaren heeft die belegger o.a. crowdfunding ontdekt, waar particuliere investeerders kmo's in volle groei kunnen financieren tegen rentetarieven tussen 5 en 10%.
Maar waarom liggen die interesten nu precies hoger dan bij een bankkrediet? En waarom laten bedrijven zich deels financieren via platformen zoals Bolero Crowdfunding? Een woordje uitleg.

  • Bankkredieten en crowdfunding concurreren niet met elkaar, maar vullen elkaar aan. Banken verlenen krediet tegen een rente van 1 tot 3%, maar vragen daarvoor garanties (denk aan een hypotheek of een pand op het handelsfonds), terwijl crowdfundingplatformen geen enkele garantie of zekerheid vragen (wat in het voordeel van de onderneming is), maar wel een hogere rente voor de belegger en investeerder.
  • De via crowdfunding verkregen leningen kunnen ook achtergesteld worden bij bankkredieten. Ze worden beschouwd als een eigen inbreng, wat de positie van de bank in een financieringsdossier versterkt. Mocht het bedrijf echter failliet gaan, dan zal de bank altijd voorrang krijgen op wie investeerde via crowdfunding.

Uiteindelijk is het voor jou als belegger zaak om de risico's goed af te wegen en daar een eerlijke vergoeding voor te krijgen. Daarom zijn de voorgestelde rentevoeten op crowdfundingplatformen hoger.

Toch is het belangrijk om als investeerder niet ondoordacht te werk te gaan en de risico’s goed af te wegen. Een hoger rendement betekent ook dat er een hoger risico is. Je investering is ongewaarborgd en kan zelfs een achtergesteld karakter hebben waardoor je bij faillissement geen bevoorrechte schuldeiser bent en achteraan in de rij van schuldeisers komt te staan. Wees je ervan bewust dat er bij een faillissement meestal niets overblijft voor niet-bevoorrechte schuldeisers.