Bolero staat klaar met secundaire markt voor crowdfunding via blockchain-technologie en heeft hiermee Europese primeur

Bolero Crowdfunding lanceert de eerste Europese blockchain-applicatie en laat deelnemers van hun  Inspiratiesessies volop virtuele boleuro’s investeren in start-ups tijdens een ‘Investment Game’. Dit spel demonstreert meteen de mogelijkheden van het onderling verhandelen van financiële instrumenten en opent de deur naar de ontwikkeling van een secundaire markt op blockchaintechnologie waar financiële instrumenten van crowdfunding verhandeld kunnen worden.

SECUNDAIRE MARKT OPENEN VOOR CROWDFUNDING VIA BLOCKCHAIN-APP

Blockchain is eigenlijk de belangrijkste technologische vernieuwing van de digitale munteenheid ‘bitcoin’,” licht Matthew Van Niekerk toe, verantwoordelijk voor innovatie en ontwikkeling van het Bolero Crowdfundingplatform. “De gebruikers kunnen hun vertrouwen stellen in een open grootboek dat wereldwijd wordt opgeslagen op heel veel verschillende, gedecentraliseerde nodes, in plaats van een vertrouwensrelatie te moeten opbouwen en onderhouden met de tegenpartij in de transactie (een andere persoon) of een derde tussenpersoon (zoals een bank). De blockchain als de architectuur voor een nieuw systeem van gedecentraliseerde trouweloze transacties is de belangrijkste innovatie.”

De blockchain-technologie wordt gecategoriseerd als een disruptieve technologie die ons leven, onze organisaties en onze economie ingrijpend gaat veranderen. Ze zou zaken doen in een digitale wereld sneller en goedkoper maken, met minder administratie én veiliger dan de traditionele manieren. 

Bolero Crowdfunding onderzoekt al een tijdje de mogelijkheden om de diverse financiële instrumenten die via crowdfunding verworven werden, te verhandelen. Iets wat tot vandaag niet kan. Bolero werkt daarvoor samen met communicatiepartner Kunstmaan.

De blockchain-applicatie maakt een secundaire markt mogelijk voor investeringen via crowdfunding.

Bolero Crowdfunding wil beleggers hiermee de kans geven om, zonder een IPO of beursintroductie, uit het kapitaal van een start-up te stappen.De blockchain-technologie maakt dat perfect mogelijk,” aldus Koen Schrever, CEO van Bolero Crowdfunding. “De retailinvesteerder doet vaak kleinere transacties in crowdfunding. Gebruiksgemak en lage transactiekosten zijn dan extreem belangrijk. Blockchain maakt het mogelijk een transactie supersnel én tegen een zeer lage kost uit te voeren.”

EERSTE EUROPESE BLOCKCHAIN-APP INSPIREERT PUBLIEK OM IN START-UPS TE INVESTEREN

Vandaag heeft Bolero al een app die werkt op blockchain-technologie. Tijdens de regionale inspiratiesessies van Bolero Crowdfunding krijgt elke deelnemer een persoonlijk budget van 1.000 boleuro’s. Met de eerste Europese blockchain-app kunnen ze die virtuele Bolero-munten investeren in de aanwezige start-ups die er komen pitchen. Op het einde van de pitchrondes wordt de virtuele marktkapitalisatie per start-up berekend en de winnaar bekendgemaakt.

Wie zelf de gloednieuwe Boleuro app wil uitproberen, kan nog terecht op de Inspiratiesessies in Gent, Antwerpen, Leuven en Brussel. Inschrijven kan via de Bolero Crowdfunding-website.

De eindscores van het Investment Game op donderdag 3 maart 2016. Het publiek vertrouwde  Pridiktiv 11.900 Boleuro’s toe en gunde de start-up zo alvast een ticket voor de jaarlijkse Entrepreneurial Summit op zaterdag 22 oktober 2016 in Leuven.

Wat is blockchain?

De blockchain draait op de bestaande internetprotocols en voegt als het ware een volledig nieuwe laag aan het internet toe om economische transacties mogelijk te maken, zowel onmiddellijke betalingen in digitale munten als meer ingewikkelde financiële contracten op langere termijn (smart contracts). Om het even welke munt, financiële overeenkomst of harde of zachte activa kunnen worden verhandeld met een blockchain. De blockchain kan bovendien niet alleen worden gebruikt voor transacties, maar ook als een register of inventaris voor het noteren, volgen, controleren en afhandelen van alle activa. Een blockchain is eigenlijk een soort reuzegrote spreadsheet om alle activa in te registreren, en een boekhoudsysteem om op wereldschaal alle activavormen van alle partijen wereldwijd te verhandelen. De blockchain kan dus worden gebruikt voor gelijk welke vorm van registratie, inventarisatie en uitwisseling van activa in alle financiële en economische domeinen, op het vlak van geld, harde activa (fysieke eigendom) en immateriële activa (stemmen, ideeën, reputatie, intentie, gezondheidsgegevens, enz.).

Het wordt beschouwd als de belangrijkste technologische innovatie van de cryptovaluta bitcoin, omdat het een veilig mechanisme heeft ontwikkeld voor alle transacties in het netwerk. De gebruikers kunnen hun vertrouwen stellen in een open register (grootboek) dat wereldwijd wordt opgeslagen op heel veel verschillende, gedecentraliseerde nodes, in plaats van een vertrouwensrelatie te moeten opbouwen en onderhouden met de tegenpartij in de transactie (een andere persoon) of een derde tussenpersoon (zoals een bank). De blockchain als de architectuur voor een nieuw systeem van gedecentraliseerde transacties is de belangrijkste innovatie."

Lees hier het volledige persbericht