Crowdfunding in België: Aanhoudende groei

In 2015 stond crowdfunding in België nog maar in zijn kinderschoenen.
De helft van de Belgen wist trouwens niet wat het precies inhield. Vandaag is het in volle bloei. In 2016 maakte het een enorme sprong.
Volgens crowdfundingspecialist Douw&Koren werd er 29,9 miljoen euro opgehaald voor Belgische projecten. Dat bedrag ligt echter beduidendlager dan in onze buurlanden.

De voorbije jaren is het aantal start-ups fors toegenomen. Tijdens de laatste vijf jaar werden er meer start-ups opgericht dan in de 40 voorgaande jaren.
In ons land van 11 miljoen inwoners zijn er ongeveer 3 000 start-ups.

Zij hebben volgens Face Entrepreneurship bijna 50 000 arbeidsplaatsen gecreëerd. Ondernemers zijn dus almaar meer gemotiveerd om hun project op te starten en er volledig voor te gaan.
Maar om hun project tot een goed einde te brengen, hebben starters financiering nodig.

Ze kunnen zichzelf financieren door middel van crowdfunding. Heel vaak echter geven investeerders de voorkeur aan meer ontwikkelde en minder risicovolle ondernemingen. Er werd dus snel een aanpassing van het wetgevende kader verwacht in de wereld van de crowdfunding om dit aantrekkelijker te maken en investeerders
te motiveren starters te steunen.

Op 1 februari 2017 werden er belangrijke wijzigingen doorgevoerd inzake crowdfunding.
De Tax shelter, een mechanisme dat investeerders stimuleert om jonge Belgische ondernemingen te ondersteunen, werd uitgebreid naar het domein van financiële crowdfunding.
Investeerders kunnen op die manier aanzienlijke fiscale voordelen genieten. Bovendien werd het toegelaten geïnvesteerde bedrag per investeerder verhoogd.

Tot slot controleert de FSMA voortaan de financiële crowdfundingplatformen. Daardoor zou crowdfunding na de sterke groei in 2016, in 2017 nog veel groter kunnen worden.

Crowdfunding in België - Aanhoudende groei