Bolero Crowdfunding Blog

Blog

8 redenen om crowdlending toe te voegen aan je portefeuille

Al eens gehoord van crowdlending? Dat kan! Het wint jaar na jaar aan bekendheid. Niet enkel bij particulieren die in crowdlendingprojecten investeren, maar ook bij ondernemers, voor wie het een alternatieve vorm van financiering is. Een win-win dus.

Bij crowdlending leen je als particulier geld uit aan een onderneming onder de vorm van een obligatielening. In ruil daarvoor krijg je een mooi (en vaak hoger) rendement. Elke belegger, van een ervaringsdeskundige tot nieuweling, kan intekenen op crowdlendingcampagnes. Dat doe je via een online platform, zoals het Bolero Crowdfunding platform van KBC.

Nog een duwtje in de rug nodig?
Wij geven je 8 goede redenen om te beleggen in crowdlending!


1. Geniet een hogere rente

We zijn allemaal op zoek naar een hoger rendement. En dat is nu net een van de aantrekkelijkste voordelen van beleggen in crowdlending!

De rentevoet wordt bepaald op basis van het risicoprofiel van de onderneming, de looptijd en de terugbetalingsvoorwaarden. Vaak ligt het rendement hoger dan bij andere beleggingsvormen. Tussen de 5 en de 10%.

Toch is het belangrijk om niet ondoordacht te werk te gaan. Een hoger rendement betekent ook dat er een hoger risico is. Je investering is ongewaarborgd en door het achtergestelde karakter ben je geen bevoorrechte schuldeiser. Wees je ervan bewust dat er bij een faillissement meestal niets overblijft voor niet-bevoorrechte schuldeisers.

Ondanks het risico is crowdlending een heel interessante manier om je beleggingsportefeuille te diversifiëren. En dat zorgt voor een beperking van je risico in je hele portefeuille. Om je risico te beperken is het aangewezen om niet meer dan 5 à 10% van je belegbaar vermogen te investeren in crowdlending. Een goeie tip om je risico nog meer te spreiden, is om te beleggen in meerdere crowdlendingprojecten. Een tegenvaller wordt dan gecompenseerd door je andere investeringen.

Je kan steeds op voorhand alle informatie over de campagne en het businessplan van de ondernemer inkijken. Bekijk het grondig en investeer in projecten waarbij jij je goed voelt, die je kent of die je het meeste vertrouwen in boezemen. 


2. Rechtstreeks beleggen in Belgische KMO’s

Beleggen in crowdlending is bijdragen aan een gezonde Belgische economie. Via Bolero Crowdfunding kan je rechtstreeks investeren in kmo’s van eigen bodem. Door jouw investering worden er nieuwe jobs gecreëerd of nieuwe technologieën ontwikkeld. Misschien maak je een overname mogelijk of help je mee aan de bouw van een nieuw bedrijf. Als particulier pomp je zo rechtstreeks zuurstof in de Belgische werkgelegenheid en in onze economie.

Kortom, beleggen via crowdlending is beleggen met een grotere impact. Je weet waarvoor jouw geld gebruikt zal worden en dat is onbetaalbaar.


3. Geef groeibedrijven een duw in de rug

Bedrijven met sterke groeiplannen kunnen vaak niet voor een (volledige) lening terecht in het bankkantoor. Een bank vraagt namelijk heel wat waarborgen, of het bedrijf heeft meer geld nodig dan het bij de bank kan lenen. Voor sommige groeibedrijven betekent crowdlending daarom écht een wereld van verschil.

Als het (volledig) financieren van sterke groei via een traditioneel krediet moeilijk is, dan gaan groeibedrijven op zoek naar aanvullende of alternatieve financieringsbronnen. Denk daarbij aan eigen middelen, subsidies, overheidskredieten of… crowdlending! Als je investeert in crowdlending help je dus mee de groeiplannen van een onderneming te realiseren.

Je geeft een duw in de rug van de ondernemer.


4. Onderneem mee!

Investeren in crowdlending is ook een beetje ondernemen. Bedrijven houden graag nauw contact met hun investeerders. Ze vinden jouw mening en advies waardevol en ze zetten je, als investeerder, op de eerste rij!

Blijf de ontwikkeling van de kmo op de voet volgen, stel vragen aan de zaakvoerders en help hen bij hun verdere ontwikkeling. Misschien kan je je eigen netwerk en expertise zelfs delen? Zo ondersteun je de onderneming in de verdere groei en ben je, naast investeerder, een heuse ambassadeur.


5. Een looptijd van maximaal 5 jaar

Bij Bolero Crowdfunding schommelt de looptijd van de leningen tussen 1 en 5 jaar. De terugbetaling van de obligatielening kan maandelijks, trimestrieel of jaarlijks gebeuren. Ook bulletleningen zijn mogelijk waarbij het kapitaal volledig terugbetaald wordt op de eindvervaldag Die wijze van terugbetaling weet je op voorhand, want het wordt vooraf bepaald naargelang de capaciteiten van de onderneming.

Als alles goed gaat met de onderneming heb je als investeerder dus na maximaal 5 jaar al je geld én je rendement terug.


6. Investeren kan ook met een klein bedrag

Investeren in crowdlending is heel toegankelijk. Het kan al vanaf 100 euro! Het maximumbedrag dat je per project kan investeren is 5.000 euro, maar bij grote campagnes kan dit soms tot 25.000 euro. 


7. Alle info in een oogopslag ons op online platform

Het online platform van Bolero Crowdfunding is duidelijk en gebruiksvriendelijk. Je vindt er als investeerder een gedetailleerd overzicht van je beleggingen terug en een kalender van alle komende terugbetalingen. Je vervaldagen kun je zo perfect opvolgen. Bovendien kan de ondernemer hier ook met jou communiceren en informatie over het bedrijf of de terugbetalingen delen.

Het Bolero Crowdfunding platform biedt daarnaast ook overzichttools waarmee je een globaal beeld krijgt van je beleggingsportefeuille.


8. Géén kosten

Last but not least, als investeerder betaal je géén kosten! Investeren in crowdlending via het Bolero Crowdfunding platform is gratis. Geen instapkosten. Geen uitstapkosten. Duidelijk en transparant.

 

Word nu lid van Bolero Crowdfunding en beleg volgende keer mee