Bolero Crowdfunding Blog

Blog

Duitse eersteklasser haalt 1 miljoen op via crowdlending

9 minuten en 23 seconden. Volgens een artikel in De Tijd was dat de recordtijd waarmee voetbalclub Hertha Berlijn maar liefst 1 miljoen euro ophaalde via crowdlending. Deze vorm van crowdfunding laat toe om investeerders periodieke terugbetalingen te bezorgen, iets wat blijkbaar erg in trek is. Investeren kon vanaf 100 euro, met een plafond van 10.000 euro per persoon. De gehanteerde rentevoet was 4,5% met een looptijd van 3 jaar. Een intrestpercentage dat duidelijk boven de huidige spaarrentes reikt.

Via het online platform Kapilendo, dat een A-rating toekende aan deze lening, investeerden vooral Berlijnse voetbalfans. Die A-rating heeft het vooral te danken aan de huidige derde plaats in de Duitse Bundesliga, wat uitzicht biedt op een Champions League-ticket. De Berlijnse club kruipt nochtans uit een diep dal, nadat het enkele jaren geleden nog degradeerde naar tweede klasse. Met deze lening wil het een creatief signaal uitzenden naar de Berlijnse bevolking, om zo hun fans extra te laten meegenieten van hun succesverhaal.

Hertha Berlijn volgt hiermee het voorbeeld van KV Mechelen, dat vorig jaar een nieuwe tribune financierde via crowdfunding. Dat ook voetbalclubs de weg naar crowdfunding hebben gevonden, was enkel een kwestie van tijd. Steeds meer mensen erkennen deze vorm van financiering. Afwachten of ook andere clubs zullen meesurfen op deze positieve golf.

Lees het artikel in De Tijd