Bolero Crowdfunding Blog

Blog

Een kennis- en ervaringstest! Waar is dat goed voor?

Met de groei van crowdfunding als financieringsmethode, heeft de Europese Unie begin november nieuwe richtlijnen geïntroduceerd om investeerders van crowdfundingcampagnes nog beter te beschermen. Een belangrijk onderdeel van deze richtlijnen is de verplichte beleggingskennis- en ervaringstest, een soort van evaluatie die investeerders moeten afleggen om in crowdfundingcampagnes te kunnen investeren. 

Hierdoor moest elke investeerder deze test (opnieuw) afleggen. Hoewel dit niet bij alle investeerders op gejuich werd onthaald, vinden we het toch belangrijk en essentieel om het grotere plaatje en vooral het belang van deze test te kaderen.

**Bescherming van de investeerder**

De belangrijkste drijfveer achter deze nieuwe richtlijnen is de bescherming van de investeerder omdat de financiële markten soms bijzonder complex kunnen zijn. Daarom is het dan ook van cruciaal belang dat iedere investeerder een solide basiskennis heeft om weloverwogen beslissingen te nemen. Dit draagt bij aan een beter risicobeheer en vermindert de kans op impulsieve investeringsbeslissingen. Omdat de kennis- en ervaringstest jaarlijks herhaald wordt, wordt de investeerder aangemoedigd om zijn financiële knowhow te blijven ontwikkelen.

Investeren in een financiële crowdfundingcampagne met uitgifte van obligaties kan een lucratieve manier zijn om je kapitaal te laten groeien. Toch is het belangrijk om de risico's goed te begrijpen en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen om je investeringsportefeuille zo goed mogelijk te beschermen. Deze test stelt de investeerder in staat zijn begrip van risico's en marktdynamiek aan te scherpen. Dit draagt bij aan een beter risicobeheer en vermindert de kans op impulsieve investeringsbeslissingen.

**Hoe werkt de beleggingskennis- en ervaringstest**

De beleggingskennis- en ervaringstest is een belangrijke stap voorwaarts in het waarborgen van de integriteit en transparantie van het crowdfundinglandschap. Als investeerder is het belangrijk om te streven naar een goed begrip van crowdfunding. De test bestaat uit een reeks vragen en scenario's die de investeerder moet beantwoorden. Deze vragen kunnen betrekking hebben op verschillende aspecten van crowdfunding, zoals risicobeheer en rendementsverwachtingen. Deze test moet je jaarlijks herhalen. Maar wees gerust, als je de test opnieuw moet afleggen, krijg je hiervoor een melding op het Bolero-platform.

**Waar vind je de beleggingskennis- en ervaringstest terug**

De beleggingskennis- en ervaringstest kan je op elk moment van de dag afleggen. Wanneer je voor de test niet geslaagd bent, dan kan je meteen opnieuw proberen. Wanneer ook de 2de poging mislukt, moet je 24u wachten voordat je opnieuw kunt proberen. Zolang je voor de beleggingskennis- en ervaringstest niet geslaagd bent, kan je ook niet in een crowdfundingcampagne investeren.  

De beleggingskennis- en ervaringstest vind je onder het instellingenmenu in het Bolero-platform door rechtsboven op het tandwieltje te klikken. Een grijze menubalk verschijnt waar je op ‘Test beleggingskennis’ kan klikken. Daarna druk je op de blauwe knop ‘Start de test. Bekijk het resultaat’. De beleggingskennis- en ervaringstest voor crowdfunding vind je rechts onderaan. In dit scherm kan je ook altijd nagaan of je voor de test geslaagd bent of niet.

Neem zeker ook een kijkje in de Bolero Academy en in onze FAQ’s waar je veel informatie kan terugvinden over de werking, de soorten risico’s, de voordelen… van crowdfunding. We raden aan om deze informatie door te nemen, zo verhoog je de slaagkansen bij het afleggen van de verplichte kennis- en ervaringstest.