Bolero Crowdfunding Blog

Blog

African Drive betaalde crowdlendingcampagne succesvol terug!

In 2016, toen Bolero Crowdfunding nog in zijn kinderschoenen stond, voerde African Drive campagne op ons platform. Het bedrijf zet zich in om een sociale en economische impact te creëren in Bénin, in West Afrika. Intussen is die campagne na 5 jaar afgerond en werden alle 235 investeerders vorige week volledig en tijdig terugbetaald. Een mooie investering, want ze kregen een bruto rendement van 5% op 5 jaar tijd.

Wegens groot succes organiseerde African Drive in 2018 zelfs een tweede campagne bij Bolero Crowdfunding maar die looptijd is nog niet voorbij. De investeerders van die campagne krijgen hun kapitaal binnen 2,5 jaar weer terug. Volgens schema.

We gingen in gesprek met Chris Van Assche, CEO van African Drive. Over hun bedrijf, hun maatschappelijke impact, bussen én uiteraard over crowdlending.

 

Kan u nog eens in het kort vertellen wat African Drive juist doet?

African Drive werd opgericht in 2013 uit een sociaal en economisch oogpunt. Veel Afrikaanse landen hebben niet de economische en sociale infrastructuur zoals wij die kennen en we streven er met African Drive naar op dat vlak een positieve impact te creëren.  

 

Hoe pakken jullie dat aan?

We zijn een groep sociale investeerders die in Bénin (West-Afrika) investeert in economische projecten waarbij achtergestelde groepen kansen krijgen. Een voorbeeld daarvan is de Baobab-Express, een betaalbare en betrouwbare busmaatschappij die ondertussen erg bekend is onder de lokale bevolking.

Naast investeringen in zulke projecten, focussen wij ook heel erg op samenwerking met lokale bewoners en organisaties. We zorgen voor coaching en follow-up zodat hun initiatieven meer kansen krijgen én meer winst kunnen genereren. Ik zeg hún initiatieven, want we vinden het belangrijk dat de lokale bevolking zélf initiatieven ontwikkelt en opvolgt. African Drive helpt hen winst te genereren en een stuk van die winst wordt opnieuw sociaal geïnvesteerd. We richten ons dus op financiële resultaten, maar ook en vooral op economische vooruitgang en het creëren van regionale welvaart in moeilijke gebieden.

 

Kan je iets meer vertellen over de Baobab Express, de sociale busmaatschappij?

De Baobab Express was onze eerste investering en draait al sinds 2013. Ondertussen staat er achter dat project een groot team, zo’n 260 lokale mensen. Elke dag brengt Baobab Express gemiddeld 1.100 passagiers naar hun bestemming. Intussen werd het daar zo wat de nieuwe economische realiteit. Het is veilig, de bus rijdt op tijd en is betaalbaar voor de lokale bevolking, en dat werkt!

 

De net terugbetaalde crowdlendingcampagne bracht 150 000 euro op. Wat hebben jullie gefinancierd met dat bedrag?

Klopt. We hebben met dat geld 5 bussen aangekocht voor Baobab Express. Ondertussen hebben al die bussen ruim 800.000 km op hun teller, maar vandaag gebruiken we ze nog steeds voor kortere afstanden.

 

Zitten er nog plannen in de pijplijn?

Jazeker! Eerst en vooral willen we verderzetten én versterken wat we tot nu toe al bereikt hebben. We werken bijvoorbeeld aan een paar technologische vernieuwingen om klanten nog beter te bedienen. Denk maar aan online boeken en betalen, bijvoorbeeld.

Maar er staan ook een aantal nieuwe projecten op de planning… We zijn gestart met de bouw van onze eigen garage en een logistiek- en administratief centrum in Parakou, Bénin. Op een stuk grond van maar liefst 6.500 m². Daarnaast naderen we de eindfase van ons pilootproject ‘Baobab Energie’. Het doel daarvan is om de vele benzinebrommers te vervangen door elektrische exemplaren. Het potentieel daarvoor is enorm!

 

Zou u graag iets vertellen aan jullie investeerders?

Allereerst hartelijk dank voor het vertrouwen om samen met ons in Afrika - voor velen een onbekend en ‘gevaarlijk’ continent - te investeren! Samen hebben we bewezen dat het kan én dat we de lokale bevolking er echt mee vooruit helpen. We leggen de lat steeds hoger en dat werkt. Op korte termijn realiseerden we sociale vooruitgang en een grote betrokkenheid bij de bevolking. We werden een voorbeeld voor andere sectoren en daar konden we 8 jaar geleden bij de lancering van African Drive alleen maar van dromen. Bedankt!

 

En wil u nog iets zeggen aan andere bedrijven die twijfelen over een crowdlendingcampagne bij Bolero Crowdfunding?

Niet twijfelen! Het is echt de moeite waard en je wordt prima begeleid.

 

Of wil u aan ons, Bolero Crowdfunding, nog iets kwijt?

Bedankt voor de fijne samenwerking! We werken verder aan een even vlotte afronding van onze tweede campagne die we in 2018 ook met Bolero Crowdfunding zijn gestart.

 

Ook een crowdlendingcampagne lanceren? Klik hier voor meer info