Bolero Crowdfunding Blog

Blog

Crowdfunding in België voor het eerst boven de 10 miljoen euro

In 2015 werd er in België voor 10,2 miljoen euro via crowdfunding opgehaald. Dat is een zeer ruime verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor. Toen bleef de teller na een jaar steken op 4,35 miljoen. Afgelopen jaar hadden 423 initiatieven die succes met hun crowdfunding campagne. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek naar de status van crowdfunding in België door crowdfunding adviesbureau Douw&Koren. 

“Met het doorbreken van de grens van 10 miljoen euro aan crowdfunding is België de inhaalslag ten opzichte van de haar omringende landen begonnen,” zegt Simon Douw van crowdfunding adviesbureau Douw&Koren. In Frankijk werd afgelopen jaar bijna 300 miljoen euro gecrowdfund en in Nederland meer dan 128 miljoen euro.

Douw: ‘We zien dat crowdfunding in de verschillende landen doorgaans eerst pionierende start-ups trekt, maar dat vervolgens ook bestaande KMO’s uit alle denkbare branches crowdfunding gaan inzetten. Dat doen deze KMO’s niet enkel omdat crowdfunding hen van de benodigde financiering kan voorzien, maar ook omdat crowdfunding kan helpen de onderneming zichtbaarheid te geven: de investeerders ontpoppen zich tot ambassadeur. Als in België ook bestaande KMO’s crowdfunding volop gaan ontdekken, kan de omvang van crowdfunding in België verder groeien en een serieuze maatschappelijke waarde gaan leveren’.

Download hier het rapport van Douw&Koren

Op 21 september 2016 organiseren Douw&Koren en Voka, het vlaamse netwerk voor ondernemers, voor het eerst een crowdfunding congres in Vlaanderen.

Meer informatie vindt u op www.crowdfundingcongres.be