Bolero Crowdfunding Blog

Blog

Bolero Crowdfunding 2022

Zodra de Sint zijn intrede maakt in het land, bezetten we de ene feesttafel na de andere. Massa’s pakjes worden ingepakt om weer uitgepakt te worden, terwijl de jongste kinderen voor de fonkelende kerstboom hun nieuwjaarsbrief voorlezen. Gezelligheid ten troef! Maar aan alle feestjes komt een einde en dus moet, spijtig genoeg, onze kerstvakantie plaats maken voor het nieuwe (werk)jaar. Tijd om de balans op te maken van het afgelopen jaar. En wat voor één!  Want, daar moeten we eerlijk in zijn, 2022 is voor iedereen een bewogen jaar geweest. Wat vliegt de tijd toch snel!

In the year 2022

Om ons overzicht af te trappen, duiken we even terug naar januari 2022 waar vastgoedspeler MAC, een projectontwikkelaar die vastgoedprojecten beheert en verkoopt, als eerste van het jaar een campagne op Bolero Crowdfunding lanceerde. En daar bleef het niet bij. In 2022 kregen 12 ondernemingen financiële vleugels omdat 4 731 investeerders in het  groeiverhaal van die bedrijven geloofden en bijgevolg de crowdfundingcampagnes financierden.   

Vastgoed wordt duidelijk gesmaakt bij onze crowdfundinginvesteerders, want van de 8 miljoen euro die we in 2022 hebben opgehaald, was 4,20 miljoen euro voor de vastgoedmarkt bestemd. Het is tevens ook de vastgoedmarkt die de grootste campagne van 2022 op zijn naam mag schrijven! GJN Vastgoed haalde in oktober maar liefst 1,95 miljoen euro op.

Naast ‘vastgoed’ verdienen ook ‘e-commerce & IT’ en ‘Milieu & Cleantech’ een plaats op het podium. Daarenboven scoort ‘Milieu & Cleantech’ een gouden medaille in de categorie snelst gefunde campagne dankzij de Limburgse start-up Azteq. Om het grootste zonnespiegelpark van Europa in Spanje te bouwen, gaf Azteq op 16 augustus een obligatie uit die binnen het kwartier gefinancierd was.

2022 sloten we feestelijk af met de campagne van Organic NV, de specialist in de verhuur en verkoop van luxe tenten en stijlvolle overkappingen.

23 941 keer bedankt!

Laat ons nu even kijken naar het globale plaatje. Wat heeft Bolero Crowdfunding al die jaren kunnen verwezenlijken en betekenen voor zowel investeerders als ondernemers? Sinds de start van het crowdfundingplatform in 2015 werd er 23 941 keer geïnvesteerd en dat verspreid over 89 campagnes. Tot nog toe hebben we 46,5 miljoen euro opgehaald met een gemiddelde van 523 000 euro per campagne.

In 2021 realiseerden we de grootste campagne in 1 keer met 3 miljoen euro voor Groep Caenen Capital Fund NV. We hebben tot nog toe meer dan 15 campagnes op ons platform zien passeren die minstens 1 miljoen euro wensten op te halen. In West-Vlaanderen haalden 13 ondernemingen al 13,8 miljoen euro op, 14 crowdfunding campagnes haalden 7 miljoen euro op voor Vlaams-Brabant, terwijl in het Brussels hoofdstedelijk gewest 6,9 miljoen euro werd opgehaald voor 16 crowdfundingcampagnes. Limburg en Antwerpen deden respectievelijk 13 en 11 crowdfunding campagnes voor zo’n 5,6 en 4,5 miljoen euro.

En uiteraard hebben niet alleen de ondernemers baat bij een crowdfundingcampagne, ook investeerders vinden gemakkelijk hun weg naar Bolero Crowdfunding. Maar liefst 23 941 investeerders hebben 46,5 miljoen euro geïnvesteerd over 89 crowdfundingcampagnes. Onze meest frequentste investeerders hebben in 79 van de 89 campagnes geïnvesteerd, terwijl er ook nog veel investeerders volop kennis maken met deze beleggingsvorm en 1 investering op hun naam hebben staan. De gemiddelde bruto intrestvoet ligt bij de 6,5%* en het gemiddelde investeringsbedrag komt op 1 700 euro.

Dus 23 941 keer bedankt! Want investeren in Belgische kmo’s en groeibedrijven, is ook investeren in de Belgische economie.

En wat voor 2023?

Voor het nieuwe jaar geven we je graag nog wat tips mee…

Ben je investeerder?

  • Diversifieer je portefeuille en beperk je risico door je geld te spreiden over verschillende projecten of beleggingen.
  • Investeer in bedrijven waarin je gelooft en die je vertrouwen inboezemen.
  • Bekijk, voor je investeert, grondig het project waarin je interesse hebt. De campagne staat altijd een paar dagen op voorhand op onze website, zodat je voldoende tijd hebt om die te bekijken.
  • Beleg uiteraard enkel het geld dat je de komende jaren niet nodig hebt.

Ben je ondernemer en heb je interesse in crowdfunding?

  • Aarzel niet om ons vrijblijvend te contacteren. We bespreken graag samen je project of plan voor je bedrijf en geven je graag een antwoord op je vragen over crowdfunding.
  • Download ons gratis e-book met alles wat je als ondernemer rond crowdfunding moet weten. Hierin lees je of crowdfunding ook voor jouw bedrijf interessant is, waarmee je rekening moet houden, hoe alles in zijn werk gaat en wat de voordelen, looptijden of kosten zijn.

Het Bolero Crowdfunding-team blikt tevreden terug op 2022 en staat vol goesting klaar om in het nieuwe jaar nog beter te doen.

Zo, dan rest ons enkel nog het volgende: we wensen je een gelukkig en gezond 2023 met vele inspirerende investerings- en financieringsmogelijkheden toe!

Met warme groeten,

Het Bolero Crowdfunding-team

 

 

Word nu gratis lid van Bolero Crowdfunding