Bolero Crowdfunding Blog

Blog

back to basics...

Wie of wat is crowdfunding nu eigenlijk?!

Hoge inflatiecijfers gijzelen nog steeds meedogenloos onze geldbeugel. Mondjesmaat beginnen enkele banken de rente van de spaarboekjes te verhogen naar 0,50% vanaf januari 2023. Spijtig genoeg is dit nog steeds onvoldoende om de torenhoge inflatie tegen te gaan.  Je spaarijver op je spaarboekje wordt dus allesbehalve royaal beloond. Maar, wie af en toe het financiële nieuws leest, heeft mogelijk het woord ‘crowdfunding’ al voorbij zien komen. Wat is crowdfunding nu eigenlijk en waarom kan deze financieringsvorm een mooie aanvulling zijn op het klassieke spaarboekje?

Wat is crowdfunding nu precies?

Crowdfunding is een groeiend fenomeen in zowel binnen- als buitenland. Het wordt een steeds courantere manier voor de financiering van een ondernemingsidee of -project. Bij de meest courante vorm van crowdfunding in België kloppen bedrijven aan bij particulieren (de crowd) voor een lening onder de vorm van een obligatie. In ruil daarvoor betaalt de onderneming een welbepaalde interest en wordt het geleende bedrag afgelost volgens een terugbetalingsschema.

Zo bezorgen de investeerders de onderneming financiële vleugels om hun groeiverhaal waar te maken. Uiteraard is investeren in crowdfunding niet risicoloos, maar het kan een mooie uitbreiding zijn voor jouw beleggingsportefeuille. 

Crowdfunding is hot, maar zeker niet nieuw. De eerste grootschalige crowdfundingactie brengt ons naar het meest iconische beeldhouwwerk van de Verenigde Staten: het Vrijheidsbeeld. Bijna anderhalve eeuw geleden organiseerden de Amerikanen namelijk een grootschalige inzamelingsactie om het gigantische voetstuk voor dit 46 meter hoge beeld te kunnen bekostigen. Meer dan een eeuw voor de opkomst van het internet kwam publieksfinanciering of crowdfunding dus al voor.

 

Moet ik daar niet heel veel geld voor hebben?

Om ondernemingen of projecten via crowdfunding te ondersteunen, heb je geen dik gevulde spaarrekening nodig. Bij Bolero Crowdfunding is 100 euro voor de meeste projecten het minimum dat je kan investeren.  Wel is het best zo dat je beter verschillende bedragen in verschillende campagnes investeert om je risico te spreiden.


Is investeren in crowdfunding veilig voor mijn spaargeld?

Het is geen geheim dat crowdfunding risico’s met zich meebrengt. Je krijgt een hoger rendement en dat gaat nu eenmaal hand in hand met een hoger risico. Als het bedrijf dat je steunt in de problemen komt, zou het kunnen dat je je geïnvesteerde kapitaal verliest. Daarom ook dat Bolero Crowdfunding zich vooral richt naar grotere bedrijven met enige trackrecord en niet zozeer naar start-ups waarbij het risico nog groter is.

Een tip om het risico wat te beperken? Spreid je investeringen, investeer met kleinere bedragen in meerdere projecten én investeer enkel met het geld dat je echt kan missen.

Is crowdfunding echt dé investering voor mij?

Waarin je wil investeren, is uiteraard volledig je eigen keuze. Enkel en alleen in crowdfunding investeren zou geen goed idee zijn, maar het kan wél een goede aanvulling zijn op je bestaande beleggingsportefeuille.

De gouden raad van elke ervaren belegger is : spreiden, spreiden en nog eens spreiden. Want door je geld te spreiden, spreid je ook het risico. Dat is belangrijk. Je kan dus beter investeren in verschillende sectoren, verschillende producten, verschillende munten…

En dat is zeker niet anders voor crowdfunding. In plaats van één onderneming te ondersteunen, is het een goed idee om je investeringen te spreiden over verschillende ondernemingen. Zo verklein je niet alleen de risico’s, maar kan je ook je rendement optimaliseren.

Hoe hoog is het rendement van een crowdfundingproject?

Alvast meer dan het rendement op je spaarrekening! Logisch, want het geld op je spaarrekening brengt eigenlijk bijna niets meer op én daalt zelfs in waarde door de inflatie. Die inflatie is hoger dan ooit tevoren.

De bruto rendementen bij crowdfunding kunnen hoog oplopen en liggen, bij Bolero Crowdfunding, tussen 7 en 10%. Ben je op zoek naar een hoger rendement? Dan kan crowdfunding, net zoals andere investeringen, een goed alternatief zijn voor je slapend geld. Wel moet je altijd onthouden dat er tegenover rendement ook altijd risico staat, zoals we je al eerder uitlegden.
 

Waarin investeer ik eigenlijk als ik in crowdfunding investeer?

Dat kies jij helemaal zelf! Investeren in crowdfunding, dat wil zeggen: investeren in bedrijven die jij interessant vindt. Een vastgoedproject in de buurt? Een innovatief project van een Belgische kmo? Een bedrijf waarbij jij je betrokken voelt, een interessante sector,…

Investeren via Bolero Crowdfunding is investeren in de Belgische of lokale economie. Op die manier draag je als particuliere investeerder ook je steentje bij aan ‘het grotere geheel’. Uiteindelijk kunnen al je verschillende crowdfundingprojecten zo een mooie aanvulling vormen op je aandelen, je obligaties, of eender welke andere belegging in je portefeuille.

Waar moet ik zijn als ik wil investeren in crowdfunding?

Crowdfundingprojecten kan je terugvinden op crowdfundingplatformen. En wij zijn er zo een: Bolero Crowdfunding. Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten over de campagnes bij Bolero Crowdfunding? Word dan gratis lid en krijg telkens een mail bij elke nieuwe campagne of houd deze blog in de gaten, want daar blikken we na de kerstvakantie terug op afgelopen jaar en lichten we misschien wel een tipje van de sluier over wat 2023 te bieden heeft. 

Heb je nog een onbeantwoorde vraag…

Kijk dan eens op onze website www.crowdfunding.bolero.be daar kan je misschien je antwoord vinden. Niet gevonden? Stuur ons dan een mail naar info@crowdfunding.bolero.be.

 

 

Word nu lid van Bolero Crowdfunding