Bolero Crowdfunding Blog

Blog

Crowdfunding als hulpmiddel in de strijd tegen Alzheimer

Een onderzoeksteam aan de Universiteit van Lancaster (VK) wil via crowdfunding de nodige financiering krijgen voor de verdere ontwikkeling van een medicijn tegen Alzheimer. Via de campagne ‘Defying Dementia’ willen ze een bedrag van £165.000 ophalen. Dat bedrag dient vooral om het geneesmiddel, waar meer dan 8 jaar aan werd gewerkt, te onderwerpen aan de nodige tests. Vandaag werd al zo’n £52.000 opgehaald via donaties, waarbij er geen financiële motivatie geldt voor de investeerder. Daarbij kan al gedoneerd worden vanaf een bedrag van £5.

Sinds de financiële crisis vindt steeds minder medisch onderzoek de nodige financiering. Dat is ook niet onlogisch. Dergelijk onderzoek is een kwestie van lange adem, waarbij meestal pas na enkele jaren noemenswaardige resultaten worden geboekt. De motivatie om te investeren wordt hierdoor danig aangetast. Volgens het Amerikaanse platform ‘Experiment’, dat zich specifiek toespitst op crowdfunding voor wetenschappelijk onderzoek, slaagt bovendien slechts 50% van de aangeboden projecten.

In het Verenigd Koninkrijk alleen al zijn er zo’n 850.000 mensen die lijden aan dementie. Een getal dat in 2025 zou stijgen tot meer dan 1 miljoen als er geen accuraat geneesmiddel komt. Het onderzoeksteam is echter hoopvol voor de toekomst. Door hun vernieuwende aanpak menen ze een echte doorbraak te kunnen realiseren in de genezing van deze vreselijke ziekte. Crowdfunding bestemt voor wetenschappelijk onderzoek kan dan ook alleen maar toegejuicht worden.

 

Bron: http://www.theguardian.com/healthcare-network/2016/apr/05/research-crowdfunding-alzheimers-drug

Donatielink: http://www.lancaster.ac.uk/defyingdementia/donate/