Bolero Crowdfunding Blog

Blog

Hoe wordt het interestpercentage van een crowdfundingcampagne bepaald?

Een investeerder neemt een hoger risico door via crowdlending in je onderneming te investeren en daar staat uiteraard iets tegenover: een interest. Het interestpercentage is het percentage dat je als ondernemer jaarlijks aan je investeerders moet uitbetalen in ruil voor hun investering en in ruil voor het risico dat ze willen nemen. 

Crowdlending is voor een investeerder een risicovol financieel product, dat hou je als ondernemer maar beter in je achterhoofd als je eraan denkt om een crowdlendingcampagne op te zetten. In ruil voor het risico dat je investeerders lopen, betaal je hen een interest uit.

Omwille van dat risico is de interesten die je als onderneming moet betalen aan een investeerder hoger dan wat je doorgaans aan de bank betaalt in het geval van een traditioneel bankkrediet. Dat is logisch. Je betaalt die ‘kost’ om investeerders te overtuigen om in jouw project te beleggen én om hen te belonen voor de financiering.

Hoe bepaalt Bolero Crowdfunding het interestpercentage?

Bolero Crowdfunding streeft naar een oplossing op maat van jouw onderneming en luistert altijd eerst naar het voorstel van de ondernemer. Wat is er haalbaar? Wat zijn de groeiplannen? Hoe ziet het business plan eruit? Het is belangrijk om alle factoren op tafel te leggen om in te schatten welke interestvoet voor jou als ondernemer haalbaar is en interessant genoeg is om investeerders aan te trekken . 

Je voorstel is dus van groot belang bij het bepalen van de interestvoet, maar er wordt ook rekening gehouden met de looptijd van de obligatie (hoe langer, hoe hoger het interestpercentage), de vorm van de obligatie (een achtergestelde obligatie is duurder) en de rating die je onderneming scoort bij het onafhankelijk ratingbureau Dun & Bradstreet. Om je een idee te geven: bij de meeste projecten ligt het interestpercentage tussen de 5% en 8%.

Denk jij écht dat crowdlending duur is?

Ben jij een ondernemer? Denk je dat crowdlending écht duur is? Wij denken én weten van niet... 

We schreven een gratis topic waarin we een antwoord geven op al je vragen over de kosten die komen kijken bij een crowdlendingcampagne. We geven je een uitgebreid antwoord, want het verhaal is niet zo zwart-wit als het lijkt...

Download het topic: Feit of fictie: “Crowdlending is duur voor een ondernemer”