Bolero Crowdfunding Blog

Blog

De inflatie stijgt, en stijgt, en stijgt… Wat nu?

Weet je nog dat we nog niet zo lang geleden allemaal binnen moesten zitten? Dat de horeca niet open was? Dat je je kleinkinderen of je favoriete collega niet kon zien? En misschien ook: dat je veel kon sparen, want ja, waar moest je je geld nog aan uitgeven?

Corona is de wereld nog niet uit, maar we komen wel weer buiten. En dat wil ook zeggen: we geven ons geld weer uit. Maar er veranderde wel wat zaken in onze portemonnee…

In De Tijd lazen we het volgende: “Donderdag klom de Belgische inflatie vlotjes boven 4 procent, het hoogste peil in dertien jaar en dubbel zo hoog als de definitie die de Europese Centrale Bank (ECB) heeft gekleefd op stabiele prijzen. Diezelfde ECB meldde donderdag dat wie denkt dat de rente volgend jaar zal worden verhoogd, dwaalt.” (De Tijd, 28 oktober 2021)

Wat nu? Wat wil dat eigenlijk zeggen?

Een duurder leven

4% inflatie, dat is veel. Ondertussen zijn we een aantal lockdowns en een zwaar economisch jaar verder en ons postcoronaleven is hier en daar duurder geworden. Van een pintje op café, tot een bezoek aan de kapper of de schoonheidsspecialist, van een bezoek aan een theatervoorstelling tot onze elektriciteitsfactuur. We geven ons geld uit, maar of ons loon als die prijsstijging kan bijhouden, is nog maar de vraag. Want het ziet er niet naar uit dat het tij snel zal keren. Maar wat is dat eigenlijk, inflatie?

Wat is inflatie?

In onze economie kunnen de prijzen van goederen en diensten altijd veranderen. Ze schommelen op en neer. Sommige prijzen stijgen, andere prijzen dalen.

Maar soms stijgen alle prijzen tegelijkertijd. Bij zo’n brede algemene prijsstijging wordt er gesproken van inflatie. Bij inflatie kan je dus minder kopen met een euro. Of anders gezegd: bij inflatie is een euro minder waard dan ervoor.

Wat de inflatie kan betekenen voor je spaargeld, kan je eens berekenen met de inflatietool van Wikifin.

Waarom laat je in tijden van inflatie je geld beter niet op een spaarboekje staan?

In tijden van inflatie is het niet slim om je geld op een spaarboekje te laten staan. We leerden je daarnet al dat de inflatie momenteel zo’n 4% bedraagt, maar de meeste spaarboekjes brengen momenteel maar de wettelijke minimum interest van 0,11% op. Bijna niks dus. 100 euro op je spaarboekje, blijft 100 euro. Maar als er sprake is van inflatie, als alles om je heen duurder wordt terwijl je geld in waarde daalt, kan je er minder mee kopen door de jaren heen.

Met andere woorden: als de interest op je spaarboekje lager is dat het inflatiepercentage, dan wordt je geld minder en minder en minder waard. Je interest maakt het verlies door de inflatie dan niet meer goed. Stilstaan is achteruitgaan, zeggen ze wel eens, en dat is zéker hierop van toepassing.

Zet je geld aan het werk!

Stel dat je vandaag 20 000 euro op je klassieke bankrekening hebt staan, dan is dat in 2041 nog maar net iets meer dan 9000 euro waard als je rekening houdt met een inflatiepercentage van 4%. Even schrikken, niet?

Voor spaarders en beleggers die hun geld meer willen laten opbrengen, geldt daarom maar 1 regel: zet je centen aan het werk en investeer in iets dat meer rendement levert da de inflatie van je afneemt. Dat kan door te beleggen in aandelen of andere beursgenoteerde producten of in alternatieve beleggingsvormen.

Crowdlending als alternatief voor je spaarboekje?

Dat kan.

Op het platform van Bolero Crowdfunding worden (achtergestelde) obligaties aangeboden door Belgische kmo’s en groeibedrijven. Particulieren kunnen op die obligatie intekenen en op die manier hun geld uitlenen aan de onderneming in ruil voor een hoger brutorendement (gemiddeld 4 – 8%). De obligatielening heeft een maximale duurtijd van 7 jaar waarbij het kapitaal en de interesten terugbetaald kunnen worden op 4 manieren: maandelijks, trimestrieel, jaarlijks of bullet (op het einde van de looptijd).

Rendement gaat wel altijd hand in hand met risico. Wie meer rendement zoekt, moet bereid zijn daarvoor een hoger risico te nemen. Je kan natuurlijk wel je risico beperken en dan geldt er eigenlijk één gouden regel: spreiden, spreiden en nog eens spreiden. Als je in slechts 1 product of bedrijf investeert en dat doet het niet goed, dan is dat slecht nieuws voor je portefeuille. Heb je echter geïnvesteerd in een waaier van producten of bedrijven, en doet eentje het minder goed, dan is dat minder een probleem.

Die regel geldt ook bij crowdlending. Crowdlending kan je een hoger rendement bieden, maar daar staat ook een hoger risico tegenover. Investeer dus in verschillende crowdlendingprojecten en investeer slechts een stukje van je beschikbaar vermogen in crowdlending en de rest in andere beleggingen. De keuze is uiteraard aan jou.

Dus ja, mits de nodige spreiding kan crowdlending zéker een manier zijn om je portefeuille te beschermen tegen het inflatiespook.

Op de hoogte blijven van investeringsopportuniteiten? Klik hier!