Bolero Crowdfunding Blog

Blog

Het inflatiespook ligt op de loer… Hoe bescherm je je portefeuille?

De zon schijnt, de terrasjes staan buiten en onze bubbel wordt groter… Nu we stilaan terugkeren naar het oude (of nieuwe) ‘normaal’, beginnen we met z’n allen opnieuw meer geld uit te geven.

Dat nieuwe leven is intussen hier en daar wel wat duurder geworden. Van een drankje op het terras, tot een bezoek aan de kapper of de schoonheidsspecialist, van een bezoek aan een voorstelling tot een ticket voor je favoriete festival. Of ons loon die stijging kan bijhouden, is nog maar de vraag.

Prijzen stijgen en dat maakt dat ook inflatie terug van de partij is. In de VS is die momenteel al opgelopen tot boven 4% en ook in Europa zien we die stijgende prijzen stilaan weerspiegeld in de officiële statistieken. In mei liep de inflatie in de eurozone op tot 2% op jaarbasis. Het is de eerste keer sinds eind 2018 dat de inflatie nog dat peil bereikte!

We geven ons geld weer uit

Veel trekken we ons er momenteel niet van aan. Consumenten geven hun geld opnieuw uit. Dat festivalticket is gekocht, de kapper betalen we met plezier en een extra terrasje laten we niet liggen. 

Bedrijven draaien op volle toeren en sommige sectoren kampen zelfs met tekorten. Op een nieuwe koersfiets is het volgens De Tijd al wachten tot 2023 en ook de chiptekorten bieden tal van sectoren kopzorgen. Dat is een goed recept voor nóg meer inflatie. Of het zover komt weten we nog niet, want mogelijk is het maar een tijdelijk fenomeen.

Wat is inflatie?

In onze economie schommelen de prijzen van goederen en diensten altijd op en neer. Sommige prijzen stijgen, andere prijzen dalen.

Maar soms stijgen alle prijzen tegelijkertijd. Bij zo’n brede algemene prijsstijging wordt er gesproken van inflatie. Bij inflatie kan je dus minder kopen met een euro. Of anders gezegd: bij inflatie is een euro minder waard dan ervoor.

Benieuwd wat de inflatie met jouw spaargeld doet? Maak eens de berekening met de inflatietool van Wikifin.

Waarom laat je in tijden van inflatie je geld beter niet op een spaarboekje staan?

In tijden van inflatie is het niet slim om je geld op een spaarboekje te laten staan. We leerden je daarnet al dat de inflatie momenteel zo’n 2% bedraagt, maar de meeste spaarboekjes brengen momenteel maar de wettelijke minimum interest van 0,11% op. Bijna niks dus.

 

100 euro op je spaarboekje, blijft 100 euro. Maar als er sprake is van inflatie en alles om je heen duurder wordt terwijl je geld in waarde daalt, kan je met die 100 euro minder kopen dan voordien.

 

Met andere woorden: als de interest op je spaarboekje lager is dat het inflatiepercentage, dan wordt je geld minder en minder en minder waard. Je interest maakt het verlies door de inflatie dan niet meer goed. Stilstaan is achteruitgaan, zeggen ze wel eens, en dat is zéker hierop van toepassing.

Zet je geld aan het werk!

Stel dat je vandaag 20 000 euro op je klassieke bankrekening hebt staan, dan is dat in 2041 nog maar net iets meer dan 13 000 euro waard als je rekening houdt met een gemiddeld inflatiepercentage van 2%. Even schrikken, niet?

Voor spaarders en beleggers die hun geld meer willen laten opbrengen, geldt daarom maar 1 regel: zet je centen aan het werk en investeer in iets dat meer rendement levert dan het inflatiepercentage. Dat kan door te beleggen in aandelen of andere beursgenoteerde producten of in alternatieve beleggingsvormen.

Crowdlending als alternatief voor je spaarboekje?

Dat kan.

Op het platform van Bolero Crowdfunding worden (achtergestelde) obligaties aangeboden door Belgische kmo’s en groeibedrijven. Particulieren kunnen op die obligatie intekenen en op die manier hun geld uitlenen aan de onderneming in ruil voor een hoger brutorendement (gemiddeld 4 – 8%). De obligatielening heeft een maximale duurtijd van 7 jaar waarbij het kapitaal en de interesten terugbetaald kunnen worden op 4 manieren: maandelijks, trimestrieel, jaarlijks of bullet (op het einde van de looptijd).

Rendement gaat wel altijd hand in hand met risico. Wie meer rendement zoekt, moet bereid zijn daarvoor een hoger risico te nemen. Je kan natuurlijk wel je risico beperken en dan geldt er eigenlijk één gouden regel: spreiden, spreiden en nog eens spreiden. Als je in slechts 1 product of bedrijf investeert en dat doet het niet goed, dan is dat slecht nieuws voor je portefeuille. Heb je echter geïnvesteerd in een waaier van producten of bedrijven dan één tegenslag minder een probleem.

Die regel geldt ook bij crowdlending. Crowdlending kan je een hoger rendement bieden, maar daar staat ook een hoger risico tegenover. Investeer dus in verschillende crowdlendingprojecten en investeer slechts een stukje van je beschikbaar vermogen in crowdlending en de rest in andere beleggingen. De keuze is uiteraard aan jou.

Dus ja, mits de nodige spreiding kan crowdlending zéker een manier zijn om je portefeuille te beschermen tegen het inflatiespook.

(Bron: De Tijd)

Word gratis lid van Bolero Crowdfunding en blijf op de hoogte van nieuwe campagnes