Bolero Crowdfunding Blog

Blog

Hoe gaat het met Au Flan Breton? Lees hier het interview met zaakvoerder Frederic Delrue

Au Flan Breton is een ambachtelijke bakkerij op grote schaal die sterk geautomatiseerd is en erg vooruitstrevend werkt. De onderneming bestaat momenteel 14 jaar en heeft zeven winkels in Vlaams-Brabant. In oktober 2019 haalden ze 390.000 euro op via een obligatielening op het Bolero Crowdfunding-platform. En dat zorgde voor een mooie groeispurt! We namen even de tijd om met zaakvoerder Frederic Delrue het te hebben over de crowdlendingcampagne van Au Flan Breton.

 

Welk project(en) hebt u via crowdlending gefinancierd?

2018 en 2019 waren voor Au Flan Breton heel uitdagend. Ons werkingskapitaal kwam toen onder druk te staan door een grote investering die we in 2018 gedaan hadden. Ook de personeelskost steeg en door een inbraak in één van onze winkels hebben we onverwacht sterk moet investeren in inbraakbeveiliging. Daardoor kwam onze verdere groei in gevaar. Dankzij de crowdlendingcampagne op Bolero Crowdfunding hebben we op een snelle manier 390.000 euro opgehaald. Dat gaf ons de ruimte om een mooie boost te geven aan de groei van Au Flan Breton.

Zo hebben we in 2020 al twee nieuwe winkels kunnen openen die meteen winstgevend zijn en in het najaar willen we nog twee extra winkels openen. Dus 2020 en 2021 ziet er alvast positief uit voor Au Flan Breton.

 

Waarom dacht u aan crowdlending voor de financiering van uw project?

Ik had al gehoord over crowdfunding, maar ik dacht in de eerste plaats dat dit enkel voor héél jonge bedrijven was. Via via had ik vernomen dat crowdlending wel iets was voor meer mature bedrijven zoals het onze. Het opgehaalde bedrag van een crowdlendingcampagne wordt ook gezien als eigen vermogen en het is ook niet nodig om waarborgen neer te leggen zoals bij een traditioneel bankkrediet. Dat was toch wel een voordeel.

 

Welke positieve effecten, of welke meerwaarde, hebt u dankzij crowdlending kunnen creëren?

Als ondernemer moet je vrij open kunnen zijn over de situatie in je onderneming. Potentiële investeerders kunnen deze informatie raadplegen en als ze overtuigd zijn van je business plan en financiële cijfers kunnen ze starten met investeren. Het is leuk om te zien dat je vertrouwen krijgt van héél wat particuliere investeerders.

Crowdlending heeft er ook voor gezorgd dat we met Au Flan Breton een stevige groeispurt hebben kunnen maken. Zonder crowdlending zou onze onderneming wel kunnen groeien, maar helaas niet snel genoeg.

Die groei zorgt ervoor dat we een heel wat nieuwe contracten hebben kunnen afsluiten en er veel nieuwe klanten bij kregen. Mond-tot-mond reclame werkt nog steeds het best. Én we konden 2 nieuwe winkels openen. Dat had zo snel niet kunnen gebeuren zonder onze crowdlendingcampagne.

De crowdlendingcampagne kreeg ook héél wat aandacht op social media. Die  extra publiciteit is natuurlijk ook altijd mooi meegenomen voor een kmo.

 

Waarom vindt u crowdlending een goede aanvulling op een klassieke financieringsvormen?

Crowdlending is een mooie aanvulling op het traditionele bankkrediet. Het is een mooie mix en  zorgt voor een sterke diversificatie van financiering. Soms is het op een bepaald moment niet mogelijk om nog extra financiering te krijgen bij de bank. Gelukkig kan crowdlending daar een oplossing voor bieden. Zo kon ik als ondernemer toch nog mijn verdere groeiplannen uitwerken.

 

Hoe kwam u bij Bolero Crowdfunding terecht?

De relatiebeheerder in het KBC-kantoor bracht me in contact met Bolero Crowdfunding. Kristien de Smedt, de business manager van Bolero Crowdfunding, heeft me dan de werking van het Bolero Crowdfunding-platform goed uitgelegd. Zo wist ik precies wat het platform allemaal kan en wat crowdlending voor Au Flan Breton kon betekenen. De verdere samenwerking verliep vlot. In amper een paar weken tijd had ik de nodige financiering voor onze verdere groeiplannen.


Wenst u op de hoogte te blijven van toekomstige campagnes op Bolero Crowdfunding?
Word dan snel lid en blijf als eerste op de hoogte van onze nieuwe projecten!

Word nu lid van Bolero Crowdfunding