Bolero Crowdfunding Blog

Blog

Liefste investeerder

In nasleep van alle feestelijke overdaad, het knallen van champagnekurken en winterse sneeuwtaferelen wordt het hoog tijd om onze aandacht op een andere soort sprankeling te richten: crowdfunding.  

Ook dit jaar kan het Belgische crowdfundinglandschap weer een mooie nieuwjaarsbrief voorleggen.  

De belangrijkste realisatie was zonder meer dat het Belgische crowdfundinglandschap in 2023 een ware groeispurt onderging. Ten opzichte van 2022 tekende het een toename met 17% aan investeringen op waardoor de symbolische mijlpaal van ‘150 miljoen euro opgehaald in 1 jaar’ werd overschreden.  

Traditionele financieringsbronnen worden dus meer en meer aangevuld met crowdfunding. En dat door de groeiende acceptatie van zowel investeerder als ondernemer, door de stimulatie van gunstige Europese regelgeving en door het toenemend vertrouwen van investeerders. Deze alternatieve financieringsvorm wordt hierdoor een essentiële bron van financiering voor vele start-ups, kleine - en middelgrote bedrijven. 

Waarom is crowdfunding zo aantrekkelijk?

Onder de vele crowdfundingvormen gaat vooral crowdlending met het grootste stuk taart lopen. Crowdlending (crowdfunding in de volksmond) is lenen met rente, terwijl Equity-crowdfunding betrekking heeft op investeren in ruil voor aandelen.  

Beide crowdfundingvarianten zagen hun populariteit stijgen, maar ook hier spant crowdfunding (onder de vorm van een lening dus) de kroon en vertegenwoordigt het 97% van de crowdfundingmarkt.  

De diversificatie van projecten, variërend van technologische innovaties tot duurzame initiatieven, benadrukt de veelzijdigheid van crowdfunding. Maar toch merken we een populaire tendens waarbij het merendeel van de opgehaalde fondsen (ongeveer 80%) voor vastgoedprojecten bestemd is. 

Dat meer en meer bedrijven zo hun groeiplannen kunnen financieren, is ook Unizo, een netwerk van ondernemingsverenigingen, niet ontgaan. Daarom ook dat in hun recentste podcast crowdfunding aan de feesttafel mocht plaatsnemen. Hier kun je de volledige podcast van UNIZO beluisteren en ontdek je waarom crowdfunding de sleutel kan zijn tot het ontgrendelen van nieuwe kansen voor zowel de ondernemer als de investeerder.  

Beluister het fragment van Bolero Crowdfunding uit de UNIZO-podcast

Jouw lieve kapoen, Bolero Crowdfunding

Ook Bolero Crowdfunding heeft er een mooi jaar opzitten! Ons platform heeft schitterende hoogtepunten bereikt met 9 geweldige campagnes die samen net geen 9 miljoen euro hebben opgehaald.  

Alsof dat nog niet genoeg was, hebben we onze danspasjes aangepast aan de Europese crowdfundingrichtlijnen (een soort juridische tango zeg maar) door samen met Bolero een innovatief platform te ontwikkelen. Dat zorgt niet alleen voor meer schwung in het investeringsproces, maar ook voor extra vertrouwen in wat komen gaat.  

Laat ons samen het nieuwe jaar met een swingende pas de deux betreden om vernieuwende ideeën als ondernemer, maar vooral ook als investeerder, te ondersteunen. 

Feestelijke groeten, 

Bolero Crowdfunding-team 

                                                                          Januari 2024