U kan aandelen, gewone of achtergestelde obligaties via crowdfunding uitgeven en een vrijstelling onder de Belgische prospectplicht genieten wanneer uw crowdfundingproject aan de volgende voorwaarden voldoet:
Deze voorwaarden dienen tevens vermeld te worden in de documentatie die u omtrent de uitgifte van de effecten aan uw investeerders verstrekt. Voor meer informatie kan u een mededeling van de FSMA hieromtrent op haar website raadplegen (https://www.fsma.be/nl/crowdfunding).
Zelfs al volgt u de tips voor een succesvolle crowdfundingcampagne stipt na, is de kans reëel dat u niet in uw opzet slaagt.
Bolero Crowdfunding hanteert een alles-of-niets-aanpak: uw crowdfundingcampagne is pas succesvol wanneer u erin slaagt om het door u vooropgestelde minimumdoelbedrag binnen de 60 dagen op te halen. Haalt u minder op, dan ontvangt u niets.
Bij een onsuccesvolle crowdfundingcampagne is het mogelijk moeilijker om in de toekomst nieuwe kandidaat-investeerders aan te trekken.
Om de slaagkansen van uw campagne aanzienlijk te verhogen, houdt u best rekening met een aanzienlijke voorbereidingstijd van een paar weken.
Staat uw campagne online? Dan loopt ze nog tot twee maanden lang op BoleroCrowdfunding.be. Ook tijdens die looptijd voert u beter actief campagne. U dient zelfs in een dagelijkse opvolging te voorzien, zodat u tijdig kan bijsturen.
Samengenomen, zal het bijgevolg paar weken duren voordat u toegang krijgt tot het succesvol opgehaalde financieringsbedrag. Kan u zo lang wachten?
Tijdens en na het verloop van uw crowdfundingcampagne, volgen uw investeerders de evolutie van uw onderneming nauwlettend op. Ze verwachten dat u ze regelmatig op de hoogte houdt, hun vragen beantwoordt en vooral dat u uw afspraken nakomt!
Als uw onderneming geen resultaten boekt, kunnen de investeerders die uw crowdfundingproject hebben ondersteund hun geduld verliezen. Dat kan uitlopen in een juridisch geschil, vooral bij een faillissement.
Voor crowdfunding bij start-ups is het nodig dat u precies uitlegt wat u met uw onderneming wilt doen. Spijtig genoeg, is het daarbij onvermijdelijk dat mogelijke concurrenten die informatie ook zien. In het ergste geval, zal uw idee gekopieerd worden door beter gefinancierde start-ups of zelfs door een groot bedrijf. Bij gevestigde KMO’s is dit minder het geval.